Telkibánya

 NOHAdmin  |   2018. augusztus 01., szerda  |   0

2018. augusztus 3-7 között tartotta meg a „Kultúra határok nélkül” programsorozat 5. műhelymunkáját és 3. tanulmányútját a Nonprofit Hagyomány Alapítvány az EFOP-5.2.2-17-2017-00028 projekt keretében. Ez volt a 2018-as év hosszú programja.

A tanulmányi út helyszíne Telkibánya és környéke volt.

Az Alapítvány képviselőin kívül Algyő, Árpádhalom, Hódmezővásárhely, Mezőhegyes, Mezőkovácsháza, Nyárád, Szeged, Tárnok, Telkibánya, Zalaegerszeg, illetve Ada, Esztelnek, Kolozsvár, Kovászna, Mohol, Resicabánya, Sepsiszentgyörgy, Szabadka, Temesvár, Tornyos, az Összetartozunk Szövetség képviselői vettek részt a telkibányaiakon és a négy határontúli együttműködő partneren kívül.

Az 5 napos program harmadik napján érkeztünk meg Telkibányára, miután Tiszacsécsén, Tiszakóródón és Szatmárcsekén rövid kitérőket tettünk Móricz Zsigmond és Kölcsey Ferenc emlékhelyein illetve a bukógátnál. A szállás elfoglalása után a tanulmányi úton résztvevők és a telkibányai vendéglátók közös kulturális estet tartottak az érdeklődők számára. Kassai Zoltán polgármester köszöntője után a Szani Marianna a projekt szakmai vezetője beszélt a „Kultúra Határok nélkül” céljairól, megvalósításáról. A műsor keretében hagyományőrző tánccsoportok, énekesek léptek fel, határon innen és túlról. Színházi jelenetek mellett, zenészek és a Zalai Harangláb Egyesület szórakoztatta a megjelenteket. Az est össztánccal ért véget az esti órákban.

A tanulmányi út második napján Telkibánya megtekintése után Felvidéki kitekintés keretében a Borsi kastély II. Rákóczi Ferenc emlékeivel ismerkedtek meg az utazók. Kassán a Dóm, a Rákóczi sírbolt és a belváros megtekintése következett, amelynek során felcsendült a Nélküled.

A nap kerekasztal megbeszéléssel ért végett Telkibányán, ahol a négy napos hosszú út, a műhelymunka és a tanulmányi út tapasztalatainak megbeszélésén kívül a zagyvarékasi programmal kapcsolatos kérdések, a nagyéri és temesvári program is szerepelt a témák között.

A hosszú túra 5. napján a projekt résztvevői elbúcsúztak a továbbutazóktól, akik a IV. Identitás tábor keretében Felvidékre utaztak a hétvégéig.

A hasznos és élménydús program sok szempontból sikeres volt, a résztvevők közötti emberi kapcsolatok szorosabbá váltak, mint korábban voltak.

Köszönjük a telkibányai önkormányzat támogató együttműködését.

Meghívó

Meghívó - Telkibánya 2018. augusztus 5.Telkibánya Község Önkormányzata tisztelettel és szeretettel meghívja Önt és kedves Családját 2018. augusztus 05-én (vasárnap) 18,00-tól az I. sz. Ifjúsági Tábor színpadán bemutatásra kerülő „Kultúra határok nélkül” kulturális szórakoztató estre.

Forrás: Telkibánya Facebook oldala