Tornyos

 NOHAdmin  |   2018. augusztus 01., szerda  |   0

2018. április 28-29-én, Tornyoson tartotta meg a „Kultúra határok nélkül” programsorozat 1. tanulmányútját a Nonprofit Hagyomány Alapítvány az EFOP-5.2.2-17-2017-00028 projekt keretében.

A földeáki műhelymunkát követően a résztvevők (az Alapítvány képviselőin kívül Káld, Zagyvarékas, a hódmezővásárhelyi Kankalin néptáncegyüttes, az Összetartozunk Szövetség) ellátogattak Tornyosra, ahol az „Akiktől még van esély örökölni” rendezvényen vettek részt.

A helyi keretek, az anyagi lehetőségek ismeretében elmondhatjuk, hogy erőn felül teljesít az egyesület. Hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak a résztvevők, mind a kulturális repertoár, mind a gyakorlati megvalósítás tekintetében. A pályázati források elengedhetetlenül szükségesek a helyi támogatók és az önerő mellett a nagyszabású, hagyományosan megrendezett programok tekintetében.

Maga a rendezvény népzenét, népdalokat, meséket és anekdotákat tartalmazott, amelyeket a helyi és környékbeli előadók mellett magyarországi és felvidéki előadók mutattak be.

A résztvevők Szegeden töltötték az éjszakát, majd másnap Tornyoson a tanulmányúton a résztvevők a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület szervezésében megismerkedtek a helyi közösség kulturális életével, annak nehézségeivel és szépségeivel egyben. A határontúli kisebbségben élő magyarság identitásőrző tevékenységének szép és követendő példáját ismerhettük meg az egyesület működésével.

A tanulmányi út folyománya, hogy a tornyosi és a zagyvarékasi képviselők felvették a hivatalos kapcsolatot, amely testvértelepülési kapcsolat kialakítását célozza meg. Nagyon büszkék vagyunk, hogy a kapcsolati háló szélesedéséhez projektünk is hozzájárulhatott!

Köszönjük Tóth Ugyonka Frigyes nélkülözhetetlen segítségét és a tornyosiak támogató együttműködését.